Small Town Boy

2021

In Dutch

Het Project is gepubliceerd in diverse kranten, waaronder het NRC. Er is aandacht aan besteed op de radio en AT5 / Pakhuis de Zwijger.

Het Magazine Small Town Boy edition: 80 is uitverkocht.

Links naar artikel over het project:
NRC
NH-Nieuws
Leidsch Dagblad
Rodi Nieuws Enkhuizen
Rianne van Dijck - Journalist, eindredacteur
Pakhuis de Zwijger

Ik woon in een witte gemeente, maar ik voel me als sinds mijn jeugd betrokken bij de zwarte gemeenschap. Mijn vriendengroep bestond voor meer dan de helft uit jongeren met een andere afkomst / huidskleur dan ik. Nooit stond ik er bij stil hoe dat zou zijn, opgroeien in een dorp waar je vaak als enige in een klas anders bent. Door de Black-Lives-Matters-demonstraties en de Zwarte Pieten discussie, voel ik al heel lang dat ik hier iets mee wil doen. Wat nou als ik ze alsnog ga vragen hoe het was of is, om te groeien in een wit dorp?

Tijdens een zoektocht naar een locatie, stuit ik op het Snouck van Loosenziekenhuis in Enkhuizen. Het staat al een tijdje leeg, maar heeft, hoop ik, nog mooie oude ruimtes die kunnen dienen als achtergrond voor mijn fotografie. Als ik verder graaf, dan blijkt dat het pand ooit bekostigd werd met geld uit een fonds van de jongste dochter van het Snouck van Loosen gezin. Het geld in dat fonds werd verdient met de handel in slaven tijdens de VOC tijd. Zo valt het ineens op zijn plek. Ik heb een locatie gevonden voor mijn project: ‘Small Town Boy / Girl’

Als ik de eigenaar achterhaal en contact opneem, blijkt het een anti-kraakpand te zijn en word ik doorverwezen naar de organisatie die dit verzorgd. Ik krijg toestemming om een paar keer te komen fotograferen. Het pand is geheel gemoderniseerd, behalve het trappenhuis. Hoewel het mooi is, valt het toch tegen. Als ik de tweede keer kom om wat testfotos te maken, is de zolder open. En dat is nou precies de sfeer die ik wil vangen.

Over de Titel

Het woord ‘boy’. Wanneer het wordt gebruikt om naar een klein kind te verwijzen, denken de meesten van ons daar niet over na. Maar als het woord 'boy' verwijst naar een volwassen zwarte man, en de spreker is zijn blanke supervisor dan krijgt dat een heel andere betekenis.
Het is dus niet zo dat er geen rekening is gehouden met andere sekses, maar je moet het meer zien als een algemene titel die verwijst naar de racistische ondertoon.

NRC April 2021 Interview by: Rianne van Dijck